Metal işlemeciliği nedir günümüzde büyük ölçekli yapılar oluşturmak, özel parçalar üretebilmek, montajlar yapmak için gerçekleştirilen metal çalışmalarıdır. Bunlar geniş bir kapsamda yapılmakta olup büyük gemi ve köprülerden, duyarlı motor parçalarına kadar uzanır. Süreçler esnasında CNC makinelerden ve çeşitli tezgahlardan yararlanılır.
Metal ile çalışmak için en kolay makine CNC olmakla beraber kullanılan araçlar projelere göre gelişir. Metal işleme sektörü her geçen gün gelişmekte olup, sanayinin ana dallarından birini oluşturur.
Sanayi için en önemli sorunları metale şekilde vermek ve gereksinim olan parçayı imal edebilmektedir. Metal işleme de bu konuda bir çözüm sunar. Böylece sanayi sektöründe farklı alanlarda çözümler üretilir.
Metal işleme teknikleri günümüzde iş dünyasının bir alanında kullanılabilir. Ana hatlarıyla bunlardan bazıları şu şekildedir;
Bunların her birinde hangi makinelerin kullanılarak metalin işlendiği farklılık gösterir. Ana hatlarıyla metal işleme, parça gereksinimi olan sektörlere ilgili parçaları sağlar. Bunu da metal işlemeciliği ile gerçekleştirir.
Bu nedenle sektörlere göre firmaların ihtiyacı değişebilir. Üretimler de bu kapsamda şekillenir. Bu esnada hangi maddelerin kullanıldığı da farklılık gösterir.
Metal işleme günümüzde farklı malzemeler kullanılarak yapılan bir işlemdir. Bunun en önemli nedeni sektöre ve üretilen parçaya göre, malzemelerin değişkenlik göstermesidir. Bunlar ana hatları ile aşağıda olduğu gibi sıralanabilir;
Bu gibi metalik malzemeler, termal iletkenlik bakımından oldukça kalitedir. Bunun yanı sıra iyi elektrik akımını da güzel bir şekilde yapabilir. Tüm bunların yanı sıra yüksek derecede şekillendirmeye müsait olmaları nedeniyle istenen parça zorluk çekmeksizin üretilebilir. Darbe dayanıklılıkları da oldukça yüksektir.
Metal işleme teknikleri kullanılırken, söz konusu madenler saf halde kullanılabileceği karışım haline getirilerek de yararlanılabilir.
Günümüzde metal işleme firmaların, sanayilerin isteklerine göre şekillenir. Dolayısıyla bir çalışmaya başlanabilmesi için ilk olarak müşterilerin iletişim kurarak, neye gereksinim olduğunu belirtmesi gerekir.
Her ne kadar günümüzde yedek parça bulmak kolay gibi dursa da bazı makinelerde bu oldukça zor olabilir. Firmalar genellikle bu durumda metal işleme yoluyla imal ettirebilir. Aynı şekilde daha özel kapsamlı projeler de yapılabilir.
Müşterilerin iletişime geçmesi ardından firma yetkilileri ile bir görüşme yapılmakta ve ne istendiği öğrenilmektedir. Parçaların özellikleri, boyutu, yapısı ve diğer unsurlar bu noktada belirlenir. Her şey kesin karara bağlanınca teknik çizim işlemleri başlar.
Metal işleme firmaları bu aşamayı tamamladıktan sonra proje sahibi firma ile paylaşır. Eğer gerekli bulunursa gerekli düzenlemeler gerçekleştirilir. Bundan sonra ise üretim başlar. Bu esnada hangi malzemenin kullanıldığı parçaya göre farklılık gösterir. Kullanılan teknikler ve makineler de değişir.
Genel anlamda demir ve çelik gibi madenler, gereksinime göre işlenerek, ilgili şekle sokulur. Böylece kullanıma hazır hale getirilir. Eğer yüksek hassasiyet gereken çalışmalar yapılması gerekiyorsa CNC tezgahlarından yararlanılır. Zira bunlar milimetrik hesaplar yapmaya daha uygundur. Burada operatörlere kodlar verilerek, parça belirtilen şekilde işlenir.
Ancak duruma göre farklı makinelerden yararlanılması da mümkündür.
Metal işleme makineleri nelerdir kullanıldığı alana göre büyük bir farklılık gösterir. Bunların her biri farklı özelliklere ve avantajlara sahiptir. Kullanımları da değişiklikler arz eder. Her çalışma esnasında kullanılan parçalar değişebilmekte olup ana hatları ile şu şekildedir;
Bunlardan hangilerinin kullanıldığı projelere göre özel olarak tespit edilir.
Metal işleme teknikleri cevher olarak elde edilen metallerin arındırılıp, alaşım yapıldıktan sonra gördüğü ısıl işlemler ve imalat yöntemleri ile özelliklerinin iyileştirilip arzu edilen ürüne dönüştürülmesidir. Bu sırada kullanılabilecek bazı teknikler şöyledir;
Metal işleme teknikleri nelerdir bunun haricinde iki ana başlığa ayrılır. Sıcak imalat içerisinde döküm, sıcak dövme, sıcak çekme, sıcak haddeleme, kaynak ve boğaz sıvama gibi yöntemler bulunur. Soğuk imalat içerisinde ise sıvama, derin çekme, soğuk haddeleme, soğuk dövme, soğuk çekme, farklı sac ve boru şekillendirme metotları yer alır.
Metal işleme tüm süreçlerinde büyük bir dikkat gerektirir. Bu nedenle projeler, kurumsal bir firma tarafından yapılmalıdır. Ekipler de profesyonel olarak çalışmalıdır.
Metal işlemede hangi cevherlerden yararlanıldığı ve bunların kalitesi büyük önem taşır. Zira üretilen parçaların dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü de buna bağlıdır. Dolayısıyla birinci sınıf malzemelerin tercih edilmesi şarttır.
Metal işleme firmaları bunun yanı sıra son teknoloji makineler kullanmalıdır. Böylece parçalar hızlı, istenen şekilde ve maksimum verimle üretilebilir. Eğer metal işlemede hizmet almak istiyorsanız sitemizi ziyaret ederek, gereksinim duyduğunuz ürün ve hizmetlere en uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.