Metal Kaynak Nedir, Çeşitleri Nelerdir?  

Metal Kaynak Nedir, Çeşitleri Nelerdir?  

Metal kaynak nedir, çeşitleri nelerdir konusunda kaynak işlemi genellikle metallerde iki veya daha fazla parçanın ısı, basınç ile birlikte her ikisi yolu ile birleştirildiği işleme verilen işimdir. Metal kaynak ile birlikte kaynak çok çeşitli enerji kaynakları kullanılarak yapılır ve kaynak gerekli şartların sağlanması durumunda metal kaynak işlemleri yapılır. Erime sıcaklıkları ya da aynı türde ve malzeme kalitesi olarak birbirine çok yakın değerlerde olan bir malzemenin araya ilave edilmesi ile metal kaynak yapılmaktadır.

Metal kaynak nedir bakıldığı zaman çeşitli enerji kaynakları kullanılarak yapılabilmektedir ve bunlar arasında en fazla bilinen enerji kaynakları olan metal kaynak, son teknoloji yardımı ile daha kolay şekilde yapılır. Ultrason ve teknolojinin gelişimi ile beraber ortaya çıkan ve yaygınlaşan yöntemlerle kaynak sonrasında en pürüzsüz ve en sağlıklı şekilde homojen bir yapı sağlanmış olur.

Yapılan kaynaklar tam olarak korunaklı alanlarda yapılır ve malzemelerin işlevi kaybedilmeden koruma sağlanır. Kaynak geçmişi genel olarak çok eski dönemlere dayanan ve genellikle metal gibi malzemeler üzerinde kullanılan kaynak işlemleridir.

Metal Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Metal kaynak çeşitleri bakıldığı zaman günümüzde yirmiden fazla kaynak çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar genel olarak oksigaz kaynaktan lazer ışını kaynağı gibi yüksek teknolojili işlemlere kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar her birinin kendi avantajları bulunur. Kaynak, kullanım amacına göre birçok çeşide ayrılmaktadır. Kaynak atölyelerimizde bulunan farklı kaynak makinelerimiz alüminyum, paslanmaz, demir, pirinç, bakır kaynakları ve tesvileyeri yapılır. Üstelik alüminyum ve paslanmaz harf üretimlerinizde kusursuz işçilik ile üretim gerçekleştirilebilmektedir.

Metal kaynak çeşitlerinden bazıları MIG gaz altı kaynağı, TIG gaz altı kaynağı, örtülü elektrot ark kaynağı, özlü telle ark kaynağı, tozaltı kaynağı, enerji ışını kaynağı, atomik hidrojen kaynağı, plazma ark kaynağı olabilmektedir. Tüm bu tekniklerin diğerlerine özgü avantajları bulunur ve bunların içerisinde özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntemler örtülü elektrot ark kaynağıdır. Bu kaynak türü tüm kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.

Metal Kaynak Nasıl Yapılır?

Metal kaynak nasıl yapılır konusunda kaynak işlemi genel olarak malzemeleri birbiri ile birleştirmek için kullanılan bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya termoplastik malzemeler üzerinde kullanılmaktadır ve bu yöntemde genellikle çalışma parçalarının kaynak yapılacak olan kısmı eritilir. Eritildikten sonraki aşamada bu kısma dolgu malzemesi eklenir ve daha sonra ek olan yeri soğutularak sertleşmesi sağlanır. Bazı hallerde ısı ile birleştirme işlemi basınç altında yapılır ve kaynak için gaz alevi, elektrik arkı, lazer, elektron ışını gibi birçok enerji kaynağı kullanılabilir.

Endüstriyel işlemlerde kaynak açık hava, su altı uzay gibi birçok farklı ortamda gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte yapıldığı yer neresi olursa olsun kaynak çeşitleri tehlikelidir bu sebeple tamamen korunaklı bir ortamda dikkatli şekilde yapılması gerekir.

Metal Kaynak Avantajları Nelerdir?

Metal kaynak avantajları bakıldığı zaman kaynak işlemi sonrasında pürüzsüz bir görünüm elde edilmesi en önemli avantajları arasındadır. Malzemelerle ürünlere yüzey taşlama yöntemiyle istenilen dekoratif yüzey görüntüsü elde edilebilmektedir. Tüm metal malzemeler ile kaynak işlemleri yapılabilir ve en dazla kullanılan örtülü elektrot ark kaynağı sahip olduğu avantajları nedeniyle metallerin birleştirilmesinde en fazla kullanılan kaynak yöntemi arasındadır. Metal kaynak avantajları nelerdir konusunda,

  • Açık ve kapalı alanlarda metal kaynak yapılabilir ve diğer kaynak yöntemleri ile ulaşılamayan dar ve sınırlı alanlarda kaynak yapmak mümkündür.
  • Güç kaynağı uçları kaynak makinesinde uzatılabildiği için uzak mesafedeki bağlantılarda kaynak yapılabilmektedir.
  • Birçok malzemenin kimyasal ve mekanik özelliklerini karşılayacak örtülü elektrot türü mevcuttur. Bu sebeple kaynaklı birleştirmeler de ana malzemenin sahip olduğu özelliklere sahip olabilir.
  • Kaynak sırasında malzemelere zarar verilmez ve işlem sırasında tek bir parça olarak tamamen pürüzsüz hale getirilir.

Daha birçok popüler yöntemlerle birlikte metal kaynak yapılabilir. Üretimde ve montajda birçok yerde kullanılması gerekli olan ve özellikle sanayi endüstrisinde gerek duyulan kaynak işlemleri modern dünya için oldukça önemli bir işlemdir. Bu sebeple tüm metal kaynak hizmetleri için sitemizi ziyaret edebilir, en uygun fiyatlardan kaynak imkanlarından yararlanabilirsiniz.